От утре влизат в сила промени в Наредба № Iз-2539 от

...
От утре влизат в сила промени в Наредба № Iз-2539 от
Коментари Харесай

Колко контролни точки ще ни отнемат от утре при различни нарушения

От на следващия ден влизат в действие промени в Наредба № Iз-2539 от 17.12.2012 година за установяване първичния оптимален размер на контролните точки, изискванията и реда за отнемането и възобновяване им и така нататък Това става, откакто, макар влошената обстановка с пътната сигурност - най-много с пияни и дрогирани водачи и такива, отказващи проба, последният парламент няма време и въобще не задвижи промени в наказванията, планувани в Закона за придвижване по пътищата.

Вече ще се лишават 15, а не 12 точки при отвод за инспекция с дрегер или тест за опиати. При повторно нарушение - приложимост на алкохол към този момент ще се лишават 20, а не 15 точки.

Иначе на използвалите алкохол сред 0,5 и 0,8 промила към този момент ще им бъдат отнемани 8 точки от талона, а за сред 0,8 и 1,2 промила, с изключение на санкция ще бъдат отнемани 12 контролни точки.

За превишаване на скоростта с над 50 километра в час в обитаемо място - ще се лишават 18 точки (отделно от това, както е известно, Законът за придвижване планува и лишаване на свидетелството за такова нарашуние за даден интервал от време, б.р.).

Ето и листата на новите санкции:

- при наново нарушаване след приложимост на алкохол ще се лишават 20 точки, а не 15, както  досега;

- при отвод от инспекция за приложимост на алкохол и/или опиати на лидера ще се лишават 15 точки, вместо 12;

- за погрешно изпреварване с непосредствена заплаха за придвижването ще бъдат отнемани 13, вместо 10 точки;

- с 18 точки ще се разделя водачът, в случай че кара с над 50 км/час от разрешените;

- за придвижване в насрещното, вместо 10 ще се лишават 15 контролни точки;

- за потреблението на мобилен телефон без handsfree ще бъдат отнемани 8 точки, а не 6, както беше досега;

- вкарва се глоба за придвижване в лентата за наложително прекъсване по автомагистрала (аварийната), като за това ще се лишават 10 точки.

Тази заран пред бТВ Диана Русинова от Европейски център за превози политики и ръководителят на Българската федерация по авто спорт Румен Дунев разясниха, че надали това ще спре войната по пътищата. Според Русинова, въпреки и да има непрекъснати акции на полицията дрогираните и пияните водачи се усилват. Дунев предложи събираемостта на санкциите да се обвърже с годишния механически обзор.

Както е известно, ниската събираемост на КАТ е базисен проблем, макар постъпателното нарастване на броя и тежестта на налаганите наказания всяка година.

Досега настоящата нареда бе призната през 2012 година - може да си припомните к. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР